Вийшла Ubuntu 16.04 LTS!

Команда Ubuntu оголосила про вихід Ubuntu 16.04 LTS — шостого випуску з довгостроковою підтримкою з кодовою назвою “Xenial Xerus”.

Xenial Xerus

Ubuntu 16.04 — це перший LTS реліз, який підтримує нову “s390x” архітектуру IBM LinuxONE та z Systems.

Ядро Linux оновлено до 4.4.6 з додаванням ZFSonLinux (реалізації файлової системи ZFS — Zettabyte File System, створеної корпорацією Sun Microsystems) яка поєднує концепції менеджера томів і файлової системи, що дозволяє ефективно здійснювати знімки стану (англ. snapshots, клони підтомів утворені завдяки використанню технології «копіювання при запису», тільки для читання). Слід зазначити, що основна перевага ZFS — відсутність фрагментації даних, що дозволяє динамічно виділяти або звільняти дисковий простір логічній файловій системі. Також ZFS має 64-розрядний механізм контрольних сум, що зводить до мінімуму ймовірність руйнування даних.

Десктопна версія зазнала ряд покращень: нові версії GTK та Qt, оновлення основних пакетів, таких як Firefox та LibreOffice, покращення стабільності Unity.

Ubuntu 16.04 запроваджує новий формат програм — ‘snap’, які можуть бути встановленні поряд з традиційними deb-пакетами. Ці два формати можуть без проблем “жити” поруч один з одним, хоча формат deb як і раніше буде використовуватися за замовчуванням для поширення програмного забезпечення в Ubuntu.

Також вийшли найновіші версії Kubuntu, Lubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio та Xubuntu. Протягом 5 років надаватимуться оновлення для Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Core та Ubuntu Kylin. Інші будуть підтримуватися протягом 3 років.

Джерело — https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2016-April/000207.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *